Ple a l'acte Els grans reptes de la indústria, celebrat a l'empresa AUSA
16/02/2020
L’acte, celebrat divendres passat, va comptar amb la participació de la regidora d’Ocupació Empresa i Coneixement de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz i Mas, i va servir per sensibilitzar sobre el concepte indústria 4.0 i conèixer els reptes com el lideratge o la capacitat d’adaptació de les empreses.
Èxit de participació a l’acte “Els grans reptes de la indústria”. Organitzat pel CETIM i el programa Ocupació al Bages Industrial, liderat per CIO de l’Ajuntament de Manresa, l’acte tenia l’objectiu per una banda de sensibilitzar i formar en relació al concepte indústria 4.0, tot mostrant casos pràctics de 4.0 i innovació que l’empresa bagenca Ausa ha incorporat als processos de disseny i producció de la seva maquinària. Per altra banda, la jornada tenia la voluntat d’apropar altres reptes com el lideratge o la capacitat d’adaptació de les empreses, de la mà de Xavier Marcet consultor en estratègia innovació i emprenedoria.
Cristina Cruz i Mas, regidora d’Ocupació Empresa i Coneixement de l’Ajuntament de Manresa, va fer l’obertura de l’acte i a continuació Ramon Carbonell, CEO a Ausa va donar la benvinguda a les persones assistents i va presentar l’empresa.
Ausa és una empresa que neix de la innovació i de la transformació d’una idea de negoci en una realitat industrial. En unes circumstancies adverses va trobar la manera de reinventar-se per no deixar de créixer i així es tal i com apuntava Ramon Carbonell, com es plantegen el futur.
Albert Hidalgo, director I+D a Ausa va mostrar exemples 4.0 que han implementat i va explicar que la digitalització de totes les seves àrees internes, no sols els permetrà millorar dissenys i simulacions de noves màquines, sinó que també els facilitarà altres tasques de manufactura, assemblatge, controls de qualitat, formació per a distribuïdors, entre altres.
Tot seguit, Xavier Marcet president de Lead To Change, va parlar sobre els reptes de futur per a les empreses. Marcet va avançar que la tecnologia farà canviar molt les coses però que “serem les persones qui marcarem la diferència”, “la tecnologia ens ajudarà a prendre millors decisions”, per tant va enviar un missatge de calma i va remarcar la importància de la suma d’intel·ligències “ens haurem d’acostumar a sumar a la nostra intel·ligència, moltes altres intel·ligències que aniran creixent”.
En relació a l’adaptació, el consultor comentava que “la capacitat d’adaptació ens fa ser consistents”, l’adaptació depèn directament de la capacitat d’innovar, de la transformació digital i de l’agilitat.
Segons Marcet “l’agilitat són dues coses: agenda i reunions, s’ha de tenir temps per explorar i fer altres coses, cal que els líders omplin les agendes de sentit”.
Perquè les empreses puguin innovar, cal dedicar-hi temps “hem d’intentar que hi hagi molt menys temps inútil a les reunions, cal que tinguem temps per a la innovació”.
Alhora d’innovar, el president de Lead To Change també comentava que “les empreses s’han de posar a les sabates dels seus clients, hem de ser capaços d’imaginar com li pot canviar la vida a aquella empresa en 360 graus”.
Segons Marcet les organitzacions han de ser ambidextres “les empreses han de ser capaces d’explotar el negoci actual, i explorar, a la vegada noves oportunitats de negoci”, “cal sistematitzar la innovació i fer-la part del dia a dia”.
Per acabar, Àngel Vilarasau, degà del CETIM va fer la cloenda de l’acte.
Aquesta és la tercera visita a empreses que CETIM i el programa OBI liderat per CIO Manresa organitzen conjuntament per apropar el concepte de 4.0 a la indústria del territori. La primera va ser a l’empresa Macsa i la segona a Tecnical.