L'alcalde de Manresa afirma que la indústria ha de ser clau per al creixement de l'economia i de l'ocupació
27/01/2015
Valentí Junyent reitera que Manresa té la necessitat de recuperar el seu esplendor industrial durant l’acte d’obertura de la jornada de presentació del projecte "Ocupació a la Indústria Local" de la Diputació de Barcelona, que ha tingut lloc aquest matí al Palau Firal de Manresa.
L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha afirmat avui que la indústria “ha de ser el camí que ens permeti donar la volta a l’actual conjuntura econòmica i social i tornar al creixement de l'economia i de l'ocupació” en l’acte d’obertura de la jornada de presentació del projecte "Ocupació a la Indústria Local" de la Diputació de Barcelona, que ha tingut lloc aquest matí al Palau Firal de Manresa. Han acompanyat l’alcalde de Manresa el diputat de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Roca, i el president de la Catalunya Central de PIMEC, Esteve Pintó.
L’alcalde ha insistit en la necessitat que té Manresa de recuperar el seu esplendor industrial del passat "perquè creiem que és necessari i perquè hi ha moltes famílies de la ciutat, i també de la comarca, que poden continuar endavant gràcies a la fortalesa de les indústries que han resistit la crisi”.
Valentí Junyent ha afegit que “estem convençuts que aquest camí no el podem fer sols com a Ajuntament, hem de buscar la complicitat de tots els agents implicats en el procés de rellançament industrial de la nostra ciutat”. A més a més, ha d’agraït a la Diputació que “una vegada més, demostri la seva sensibilitat amb els Ajuntaments i amb els ens locals”.
La sessió tenia com a objectiu donar a conèixer els detalls d'aquest nova eina de reactivació econòmica impulsada per la Diputació de Barcelona als responsables dels Serveis Locals d'Ocupació i dels Centres Locals de Serveis a les Empreses, associacions empresarials i mitjans de comunicació de l'Alt Penedès, l'Anoia, el Bages i el Berguedà.
A la jornada informativa han intervingut també representants de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona. El diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Josep Oliva, també ha assistit a la presentació.
Promoure ocupació a la indústria local
La Diputació de Barcelona aposta per promoure l'ocupació de qualitat a la indústria local de les comarques barcelonines amb el projecte "Ocupació a la Indústria Local", dotat amb 2 milions d'euros, que té l'objectiu d'afavorir la competitivitat de les empreses incloses als sistemes productius locals, enfortir la col·laboració publicoprivada i generar llocs de treball per als col·lectius més impactats per l'atur.
Els destinataris del projecte són els ens locals i comunitats de municipis, amb un mínim de 30.000 habitants (en cas de tenir-ne menys, poden presentar-s'hi mancomunadament o mitjançant una agrupació territorial), que presentin projectes adreçats a millorar l'ocupabilitat i la inserció laboral de persones aturades -preferentment de més de 45 anys, de menys de 34 i de llarga durada- en sectors industrials consolidats als territoris i amb perspectives de creixement.
El tret estratègic d'aquesta iniciativa de la Diputació de Barcelona és que les intervencions dels ens locals han de focalitzar els esforços en sectors que formin part d'un sistema productiu local, és a dir, en activitats localitzades en un entorn productiu on empreses del mateix sector, per proximitat i característiques comunes, poden cooperar, generar economies d'escala, disposar d'alta flexibilitat productiva i mà d'obra relativament abundant i especialitzada.
Centrar els projectes en els sistemes productius locals de la demarcació augmenta les possibilitats de contractació. Per assolir aquest objectiu, un altre element clau és que la formació que rebran les persones incloses en els projectes serà en competències aplicables a diferents empreses del mateix sector estratègic.
A més, part de l'èxit estimat del projecte passa pel fet que les empreses contractants hauran participat en la planificació de la formació dual, que combina teoria i pràctica professionalitzadora, que es preveu posar a l'abast d'unes 800 persones i assolir un 50% d'insercions laborals.
Per incentivar-les, part del pressupost es pot adreçar a bonificar la contractació en un sector que necessita mà d'obra especialitzada, cosa que ofereix perspectives de continuïtat i desenvolupament professional.