Xarxes de contactes


La majoria de les vacants laborals es gestionen per mitjà de contactes personals. És la forma més utilitzada per accedir a un lloc de treball ja que només entre un 20 i un 30% del mercat laboral ha aconseguit feina mitjançant la premsa, les revistes, Internet, serveis d'ocupació, etc.; la resta (més del 70%) l'han trobat gràcies als seus contactes. Per tat, si busqueu feina, feu-ho saber a totes aquelles persones que puguin ajudar-vos, des de familiars fins a antics companys de feina o d'estudis.

És l'eina més efectiva per accedir a oportunitats d'ocupació relacionades amb el nostre objectiu professional. Aquesta via de cerca de feina s'anomena també networking (treball en xarxa) perquè es tracta d'anar teixint una xarxa de manera que unes persones parlaran amb d'altres de la vostra cerca de feina i d'aquesta manera es multiplicaran les possibilitats que el vostre currículum estigui en el moment just, en el lloc precís. No acostuma a donar resultats de forma immediata, però sí a mig termini.

L'objectiu que es persegueix amb la xarxa de contactes és accedir a informació sobre empreses en les quals hi hagi alguna possibilitat de trobar feina o a persones que ens facilitin informació actualitzada de la professió, de les tasques, dels instruments i de les tècniques que s'utilitzen.

Un dels avantatges de treballar en xarxa (networking) és que, a més de proporcionar-nos informació sobre el mercat laboral, podem convertir la nostra cadena de contactes en persones que donin referències nostres.

Si esteu interessats en aprofundir en aquest tema podeu descarregar aquest article de Barcelona Activa, Capital Humà que parla del Networking

És recomanable teixir una xarxa de contactes de forma sistemàtica. Es pot, per exemple, crear un fitxer amb les dades de les persones de contacte, anotant-hi els resultats i les possibilitats de cadascun per tal de poder centrar-nos en els més factibles. 

A l'apartat d'eines per la recerca de feina d'aquesta web podràs trobar fitxers amb agendes de contactes o fitxes de contactes que et poden ajudar a anotar la informació més important de les persones que constitueixen la nostra xarxa de contactes i o bé a facilitar un seguiment de les gestions fetes amb cada contacte efectuat.

Un cop encetada la tasca de mobilitzar contactes cal tenir alguns aspectes importants sobretot actualitzar la llista a mesura que les persones de la llista inicial ens faciliten nous contactes i construir un missatge fàcil d'entendre pels membres de la nostra xarxa i transmetre'l d'una forma sistemàtica (aquest missatge ha de saber, a més, transmetre les ganes de treballar). A més cal ser valents i saber exposar la nostra situació sense tenir vergonya a fer-ho. També s'ha d'agrair sempre i de manera sincera l'ajuda i la informació que ens hagin donat.

En canvi cal evitar situacions en les que puguem fer llàstima, no s'ha de pressionar els altres amb la nostra insistència i sobretot mai no es pot traspassar les nostres responsabilitats als nostres contactes.


Protreball - Plaça Cots núm. 5-7, 08240 Manresa - +34 93 877 64 90 - info@promanresa.cat